diumenge, 25 de març del 2012

Els nous pobres


'Els nous pobres' s'expliquen en un blog

Persones de totes les edats i afectades per la crisi expliquen com els afecta, com afronten i com se senten davant d'aquesta situació econòmica
Blog 'Els nous pobres'

Tradicionalment, la figura de les persones amb menys recursos era la de persones que no havien tingut accés a la formació superior o que havien crescut en situacions socials o familiars desestructurades. És a dir, que partien amb clars desavantatges respecte la resta.
Actualment, però, aquesta situació ha canviat. Les persones pobres provenen de molt diversos orígens i, en molts casos, tenen formació superior, coneixen diverses llengües i, fins i tot, alguns tenen feina, tres elements que no impedeixen que siguin pobres.
Sobre les persones que passen per aquesta situació parla el blog 'Els nou pobres'. Aquest lloc "neix amb la intenció de visualitzar la pobresa, una condició que cada cop afecta a més persones i, en especial, als integrants de la 'Generació Perduda', que inclou aquells que vam néixer a partir de mitjan dels anys 80", segons els seus creadors.
Entres les principals intencions d'aquest projecte hi ha "posar-li rostre a la injustícia social que estem vivint mentre els nostres representants públics es reparteixen sous vergonyosos, favors, subvencions i tota mena de privilegis". En aquest espai a la xarxa, persones diferents actualitzen amb les seves vivències, el seu nom i el seu exemple com estan passant per aquesta situació tan difícil que es viu actualment al nostre país.
El blog permet explicar la seva història a cadascú. Només cal escriure un text on s'expliqui els mèrits de la persona protagonista i la situació concreta que està vivint. Amb el text escrit pel seu protagonista, només cal adjuntar-li una foto i enviar-ho al correu electrònic elsnouspobres@gmail.com. Els gestors del lloc es comprometen a posar la història al blog tan aviat com sigui possible.


http://www.ara.cat/xarxes/nous-pobres-donen-cara-blog_0_666533430.html


divendres, 23 de març del 2012

Hivernacle


Hivernacle casolà, com preparar-lo. Tenir un hivernacle al nostre jardí, és una solució davant de les condicions climàtiques perjudicials per a les nostres plantes, al mantenir-les protegides del fred o la calor excessivess, les gelades i els vents.

La manera com prepararem l'hivernacle casolà dependrà del pressupost amb el qual puguem comptar: des bosses de plàstic, fins a estructures elaborades amb PVC o vidres. Són innumerables les opcions disponibles per cuidar les nostres plantes davant els climes adversos.




Invernadero casero

Un hivernacle casolà molt barat per a l'hivern s'aconsegueix introduint els testos en bosses de plàstic prou grans com perquè no toquin la planta. Això s'aconsegueix clavant algunes varetes al test. Després es tanca la bossa, i es pot deixar així fins a una setmana. Cal regar bé la planta abans de col · locar-la a la bossa, i tenir cura que no rebi la llum del sol directe ja que es podria podrir.




Invernadero casero de plástico

De la mateixa manera també es pot fabricar una estructura plàstica on podem albergar diverses plantes, com la que veiem a la fotografia. El gran avantatge d'aquest tipus d'hivernacle davant de l'elaborat amb bosses de plàstic, és que les plantes hi poeden estar molt més temps.


Invernadero casero para brotes
Per a la preparació de l'hivernacle casolà és important que facis servir la teva imaginació: com en la imatge, on s'ha trobat una solució perquè els petits brots creixin i es desenvolupin fora de perill de les inclemències del temps.

Fixeu-vos en els exemples següents, del que es pot fer amb unes caixes de CD:


Fixeu-vos en el detall de la càmera d'aire que es forma en confrontar les dues parts de la caixa de CD és molt important, ja que aquesta càmera d'aire ens aporta un  entorn al 25% més d'aïllament!.

Podeu enganxar unes caixes amb d' altres per fer l'hivernacle més rígid, amb cola per plàstic, o amb silicona calenta.

Us deixo uns quant dissenys que he trobat per la web:

de http://www.plantascarnivoras.es/

divendres, 16 de març del 2012

Xarxa

Xarxa -definició- Conjunt de coses o persones enllaçades entre elles. Ecoxarxa -definició- Una Ecoxarxa és una xarxa d’intercanvi de béns, serveis i coneixements amb la voluntat de recuperar la dimensió ètica i humana de les activitats econòmiques, superant l’individualisme i la competitivitat capitalista i impulsant una economia basada en la confiança, la reciprocitat, la solidaritat, la cooperació i l’ecologia.
Les promouen persones d’una mateixa comarca o bioregió, que s’uneixen de forma estable amb el compromís de construir una altra forma de relacionar-se, fomentant l’economia local, el consum responsable i les relacions humanes, cobrint així les necessitats bàsiques personals. A més es creen mecanismes de suport mutu entre les persones, permetent a aquestes desenvolupar noves habilitats més enllà de les purament professionals.
La seva característica més distintiva és l’ús d’una moneda social (també coneguda com com a moneda local o comunitària), per permetre el funcionament d’un sistema d’intercanvis multi recíprocs a la regió, sense fer ús dels diners. El nom de la moneda social empordanesa es al Vent.
Son grups de persones i col·lectius que comparteixen als principis de la CIC a nivell local, implementant i coordinant en la mesura de les seves possibilitats, projectes i iniciatives per a l’autogestió holística de les persones que hi participen.

A Catalunya ja hi podem trobar 1& Ecoxarxes: Anoia, Bages, Barcelona, Empordà, Garraf, Garrotxa, Girona, Lleida, Maresme, Montseny, Osona, Pallars, Penedès, Tarragona, Vallès Occidental i Vallès Oriental.






                                               http://ecoxarxaosona.blogspot.com/


El Món del Reciclatge


Recomano aquest blog: http://elmundodelreciclaje.blogspot.com/

La definició és clara la que trobem a la capçalera: Un blog para descubrir todo lo que puede hacerse con lo que tiramos a la basura.

Com molt bé defineix l'autora del mateix:  Busco una segunda vida a los objetos que normalmente desechamos o tiramos. He encontrado en estos 4 años desde artistas o diseñadores que usan material de desecho en sus diseños hasta empresas que dan una salida laboral a personas de paises pobres .Tambien me hago eco de campañas, concursos , exposiciones , blogs o webs relacionados con el reciclaje.
De las 3 R ( reducir, reutlizar, reciclar) estoy de acuerdo con las 3 pero me interesa mucho la segunda

Aquest blog, l'any 2011, va guanyar el premi 20Blogs 2011 dins la categoria de Medi Ambient.

                       http://i-beamdesign.com/products/pallethouse/orderplanswlicence.html

Bookcrossing -Passallibres-

Una altra iniciativa molt interessant dins el Reciclatge, és la del Bookcrossing -passallibres-
consisteix en deixar llibres en llocs públics per tal que altres els recullin, els llegeixin i els tornin a deixar.

El funcionament és simple. Quan una persona disposa d'un llibre que pretén alliberar a la jungla el primer que ha de fer és entrar al web oficial del moviment.

http://www.llibreslliures.com/ Aquest és l'enllaç en català.

A més, a finals de març 2012, s'organitza la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa. Si algú s'anima:




L'horticultura Urbana


L'horticultura urbana, “tot un ‹boom›”

La capital catalana és escenari de nombrosos projectes de cultiu, fruit tant d'iniciatives públiques com privades

La crisi fa paralitzar la construcció de nous equipaments, i això facilita trobar espais buits

després, el renovat interès per saber d'on vénen els aliments i per aprendre a cultivar-los es fa evident també a la ciutat. “És tot un boom”...

La capital catalana és escenari de nombrosos horts urbans. A banda de l'opció de fer-ne al balcó o al terrat de casa, hi ha qui prefereix cultivar directament la terra, en un solar on no s'ha construït. De fet, la crisi immobiliària ha tingut efectes positius per als horts urbans...


Un dels exemples més coneguts és el projecte que impulsa des de finals dels noranta l'Ajuntament de Barcelona, destinat a persones majors de 65 anys. Ara, el consistori compta amb un total de 13 instal·lacions –de les quals dues disposen de granja– i 350 parcel·les, que es distribueixen per sorteig per un període màxim de cinc anys...

L'Ajuntament de Barcelona assessora també, a través de l'Agenda 21 Escolar, els centres educatius que volen posar en marxa un hort...

L'hort, també per aprendre anglès
El projecte de l'hort va començar amb una idea de les mestres d'anglès. Van instal·lar unes taules de cultiu a la terrassa de l'escola, hi van plantar diversos vegetals i van etiquetar-los en la llengua que ensenyen...

Espais de trobada de veïns de totes les edats
Altres horts que es poden trobar a Barcelona són fruit de la iniciativa privada. El de Porta, que creix en el solar d'una immobiliària que de moment no hi ha construït res, n'és un. Fa alguns anys, un veí va instal·lar-hi la primera parcel·la...Poc a poc, altres persones s'hi han anat sumant, fins a superar la desena de parcel·les...

 També és resultat de la iniciativa veïnal l'hort Pienc, encara que en aquest cas es tracta d'un projecte comunitari. El terreny no ha estat repartit entre els diferents participants, i les decisions es prenen de manera col·lectiva: la feina és compartida i els fruits també ho són...

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/491048-lhorticultura-urbana-tot-un-boom.html

Reciclar/Reutilitzar

Reciclar -definició- Transformar (un material) per a ésser reutilitzat, no necessàriament en la seva forma original. El reciclatge és el reprocés de parts o elements d'un article, tecnologia o aparell que en arribar al final de la seva vida útil pot ser reutilitzat, però també transformat. Cal donar molta importància a donar segones oportunitats a tot tipus d'objectes, materials... que per separat o junts els hi podem trobar una altra utlitat i alhora no generar tants residus i economitzar emb el consum responsable.

Una iniciativa més que interessant, és la que està desenvolupant la gent de Makea -otro mueble es posible-, com ells defineixen al seu web:

Makear viene de maquillar, arreglar, customizar, personalizar, reparar, tunear, adaptar, apañar… en definitiva, háztelo guapo tú mismo.
MAKEA es una alternativa a la cultura del “usar y tirar”.




                                                    http://www.makeatuvida.net/

Cal destacar del web la part del RECETARIO http://www.el-recetario.net/#category=-1&page=1, on hi trobem una plataforma d'intercanvi lliure de coneixements, que proposa solucions de mobiliari en forma de forma oberta, que permet la catalogació, consulta de "recetas" constructives per l'habitatge de lliure accés i de consulta gratuïta.

Exemple de "receta"

dijous, 15 de març del 2012

El Calendari del Pagès

http://www.calendaridelspagesos.cat/calendari/

Prades en Crestall, el Mètode Gaspar Caballero

El gran mestre dins la nova era dels Horts




La Metodologia de Gaspar Caballero de Segovia és molt senzilla i fàcil d'aplicar, amb uns resultats sorprenents, més encara quan es tracta de gent no iniciada. S'ha d'entendre, aplicar i seguir els seus consells per a aconseguir els resultats esperats. Els seus sis punts fonamentals són la base de l'espectacular producció per metre quadrat d'hortalisses sanes i ecològiques. Això fa que la seva metodologia sigui tan revolucionària.

dimecres, 14 de març del 2012

Compartir?

Compartir -definició- Dividir (alguna cosa) donant-ne part a d'altres, prenent cadascú la seva part-.Després de descobrir tot de webs molt interessants envers el món de l'intercanvi, m'ha portat a la compartició. Penso que també és un altre concepte que caldria tenir molt en compte. Comparteixo l'enllaç del web:





                                                          http://compartir.org/



  
És una xarxa de municipis, empreses i organismes que fomenten el servei de compartir cotxe. Tot és fer un pas per a començar entre tots a ser més sostenibles .

Intercanvi?

Intercanvi -definició- Transferència d'una mercaderia, un servei o diner d'un subjecte
a un altre en canvi d'una altra mercaderia, d'un altre servei o altre diner, evocant alhora la relació entre persones. Les mercaderies viatgen, les persones es desplacen i es difonen també les idees la informació i la tecnologia. En els temps que estem, penso que potser caldria començar a empatitzar amb l'altre. Per això, l'intercanvi podria ser una opció.




                                                 http://www.intercanvis.org/ 





 

                                   http://intercanvis.net/tiki-index.php?page=Intercanvis.net



 
D'aquí la idea de poder aprendre a treballar la terra i alhora poder-ne recollir els fruits. Ja que com està tot plegat, almenys que tinguem la panxa plena.

Per tan, QUI TÉ UN HORT TÉ UN TRESOR!